Veterinären tipsar

By Hildegard Medhurst / On

Distriktsveterinären tipsar om kattens hygien och pälsvård

Veterinären tipsarSmådjursbloggen har pratat pälsvård för katter med distriktsveterinären Göran Alm. Katter är kända för att vara renliga djur som i de flesta fall klarar sig själva vad gäller att ta hand om sin hygien. Trots detta finns det vissa katter som behöver hjälp från matte och husse. Göran berättar att beroende på typen av päls, krävs en mer eller mindre regelbunden pälsvård.

Har du en katt med kort päls så klarar den själv av att hålla sig ren och behöver inget bad. Du har säkert sett hur katter brukar tvätta sig och slicka pälsen. När den gör det avsöndras ett skyddande fettlager som fungerar lite som balsam. Detta gör att katten kan hålla sig torr även i blött väder. Vattendropparna fastnar endast längst ut på hårstråna och försvinner när katten ruskar på sig.”

Långhåriga katter å andra sidan kan behöva lite hjälp. Hur ofta man bör bada sin långhåriga katt beror på hur mycket naturligt fett den avsöndrar i pälsen, men oftast brukar det räcka med ett bad varannan månad. För utställningskatter däremot är pälsvård och regelbundna bad en stor del av djurskötseln.  

Vad gäller nakenkatter, så ska de badas oftare än katter med päls. Det låter lite motsägelsefullt men beror på att det är viktigt att få bort denna pälsolja som alla katter har. Katter med päls suger oljan, en nakenkatt kommer att bli klibbig då den inte har päls som kan suga upp denna oljan. Ibland kan till och med en tvätt i veckan behövas.

Göran har själv två långhåriga katter och tipsar om hur själva badet bör gå till för att alla involverade ska vara nöjda. 

Varmt vatten är att rekommendera. Något varmare än ditt eget badvatten till och med, men inte för hett. Det är viktigt att noga skölja igenom pälsen efter att man schamponerat. Har du en katt med lång päls kan balsam vara bra då det underlättar borstningen efter badet. När du är klar kan du först torka din katt med en handduk så gott det går, och sedan föna pälsen med varm luft tills den blir helt torr. Sist men inte minst är det bra att borsta igenom pälsen för att undvika att den tovar sig.”

Kort sagt, katternas bad skiljer sig inte så mycket från människans duschprocedur.