Tips på aktiviteter för din hund

By Hildegard Medhurst / On

De flesta har nog mött en glad, svansviftande Shih Tzu och fallit för dess charm och utseende. Trots sin lilla storlek och näpna uppsyn, ska man inte anta att en Shih Tzu är en bekväm och lat hund, som bara vill ligga i knäet på sin matte eller husse. Nej, en Shih Tzu mår bra att vara aktiv på alla sätt och vis och här följer några enkla tips på hur du som ägare kan stimulera din ögonsten. Hunden har kvar många av sina instinkter och det är något man som hundägare kan ta till vara på. Det kan till exempel handla om att tugga på något, ha en bädd som den kan bädda till bekvämt eller att ha en uppgift att sköta. Även det sociala sammanhanget som ditt husdjur ingår i är en form av aktivitet. Och visst är det ett angenämt sätt att stimulera din Shih Tzu genom att gosa och ta hand om den på alla sätt!

Hundpromenaden När du tar din Shih Tzu på en promenad så kan du aktivera din hund på olika sätt:

* Balansgång på stockar.

* Hoppa över låga hinder.

* Gå i trappor.

* Leta efter godis som du gömt.

* Bada med din hund.

Variera promenadvägarna och låt gärna någon annan gå ut med din hund då och då. Det blir en sorts variation att låta någon annan aktivera din hund. Att välja olika underlag för promenaderna är också viktig träning. Det kan vara i form av variation mellan terräng, gräs, asfalt och betong. En trygg hund får man om man varsamt visar hunden olika miljöer och situationer. Tänk på att vara uppmärksam på din hunds signaler och stressa inte fram en reaktion. Låt ert samarbete ta tid.

Hjärngympa

Genom att vara lyhörd för hundens behov, kommer du att märka att den även uppskattar och -framför allt – behöver mental träning. Din Shih Tzu kommer att må bättre om den får roliga utmaningar med belöningar!

Några övningar som ni kan göra är:

* Få fram boll eller godis ur en upp-och-nervänd burk eller låda.

* Leta efter utspridd mat eller hundgodis.

* Leka kurragömma.

* Gå slalom mellan dina ben

Tänk på att ge din hund tid att förstå dina önskemål och ha tålamod med träningen. Alla hundar kan lära sig tricks om förutsättningarna är de rätta. Var konsekvent och positivt uppmuntrande. Bestraffningar hör inte hemma i dessa sammanhang! Kan vara värt att nämna att många av dessa aktiviteter även passar katter.

Lydnad och kommando

Lydnadsträning brukar vara uppskattat och vanligt förekommande bland hundar och hundägare. Förutom de vanligaste kommandona, som till exempel att sitta, apportera, skälla och ligga, så finns det fler övningar att bygga på med:

* Spela död.

* Stänga dörrar och luckor.

* Vinka och ge vacker tass.

* Lägga godis på nosen.

Tänk på att det behövs minst 30 minuters aktivitet varje dag och att det är den mentala träningen som ligger till grund för en avslappnad och tillfredsställd hund. Hundar som inte får tillräckligt med utmaningar, hittar på hyss och har svårt att slappna av. Hundar som biter sönder föremål, skäller eller beter sig nervöst har ofta alldeles för lite stimulans i sin vardag. Tänk även på att variera övningarna och se till att det alltid finns en belöning med i aktiviteterna. Det viktigaste är att du har en rolig stund med din Sih Tzu! Om du har roligt, så har hunden det också.