Om bloggen

Välkommen till bloggen som i huvudsak handlar om hur mycket vi gillar hundrasen Shih Tzu, denna underbara lilla älskvärda varelse som har sitt ursprung som tibetansk tempelhund. Rasen kallas även för Lejonhund (efter det kinesiska shizi gou), det finns sannerligen en majestätisk hund i en liten kropp.

Följ med oss genom livet med våra kära familjemedlemmar. Vi uppdaterar bloggen regelbundet med händelser och bilder på oss och hundarna. Ni kommer bli delaktiga i både tokigheter och gosmys, träning och fritidsaktiviteter, samt händelser som livet för med sig med både skratt och gråt. Vi delar med oss öppet av vår tillvaro och ser fram emot att välkomna er varje gång ni tittar in på vår blogg.

Att vi är helt betuttade i denna hundras råder inga tvivel om, och förhoppningsvis spiller vår kärlek över också till er som följer oss och våra hundar. Har ni frågor så får ni mycket gärna kontakta oss. Vi svarar på alla frågor så gott vi kan!

Vi passar på här i bloggens första inlägg att ge lite bakgrundsinformation om Shih Tzu hundarnas mångåriga historia samt rasens geografiska utbredning och utveckling. 

Sällskapshund med anor som skyddsängel

Shih Tzu hundar ansågs vara heliga och de hade som uppgift att skydda mot onda andar i tempel, kloster och hem. Det sägs att Dalai Lama ända sedan år 1644 har överlämnat hundar som gåva till den kinesiska kejsarfamiljen för att ingå i familjens avelsprogram. Nästan 300 år senare grundades den första kennelklubben i Peking, Kina. 

Idag är dessa hundar utpräglade sällskapshundar. Det är en vänlig och pigg hund med stor intelligens och självständighet. Rasen är dessutom glädjande nog sällan drabbad av sjukdomar så vanligtvis får man njuta av att ha sin fyrbente familjemedlem i livet många år, gärna då i sällskap av fler hundar.

På svenska Specialklubben för Shih Tzu’s hemsida hittar man massor av matnyttig information om rasen, ett bildgalleri, en lista på uppfödare, klubbinfo med mycket mer.www.shihtzu.se

Rasens ursprungliga beskrivning

Den äldsta beskrivningen av rasen ”The Lhassa Lion Dog (Shih Tzu)” skapades av Pekings kennelklubb 1934. Samma år, tre år efter den första importen till Storbritannien, skapades en brittisk standard och 1940 erkändes denna som egen ras. Till Skandinavien (Norge) kom rasen första gången 1933. Det är den brittiska och den norska grenen som samtliga Shih Tzu i västvärlden härstammar ifrån.

Hundens mankhöjd får inte överstiga 27 cm och vikten ska ligga på 4,5-8,2 kg.

En detaljerad rasbeskrivning finns som pdf bland Svenska Kennelklubbens rasstandarder: www.skk.se

Vilka är vi och våra hundar? Det får ni veta i nästa blogginlägg. Välkommen åter!