Shih Tzu i familjen

By Hildegard Medhurst / On

Lek med mig!

Livet är ett spel och Shih tzu älskar att leva och leka med dig!   Om dagens aktiviteter är ett plaskade i poolen på en varm sommardag eller bara leka kurragömma, spelar ingen roll. Den älskar att leka med dig. Låt inte deras storlek och utseende lura dig att tro de är bara knähundar. Dessa små lejon gillar att gå promenader och om de inte får det, så jagar de gärna runt i huset efter sin egen svans. Oavsett vad du väljer att leka med honom i, så kommer din Shih tzu att njuta med dig.

Lydnad och kommando

Däremot när det gäller kommando som sitt och ligg, mm så är hunden inte helt enkel att lära det. Det är en oberoende hund och gör lite som du vill. Entusiasmen går före lydnad.  Enligt en undersökning behöver rasen uppemot 100 upprepningar innan det sitter något så när. Därför, när du tränar din Shih tzu, är konsekvens och tålamod är nyckeln. Var beredd på att ta längre tid än förväntat.

Shih Tzu i familjen

Rasen är egentligen inte speciellt ”skällig” av sig, men om den inte blir uppfostrad eller är av en dålig kvalitet kan det bli lite bullrigt. Lär den direkt vad som är tillåtet och inte tillåtet.

Ta hand om din hund

Shih tzu kräver pälsvård. Den måste badas cirka en gång i veckan och borstas ännu oftare. Lugg och kindhår sätts till vardags upp i tofsar. Pälsen kan klippas kort, men den kräver fortfarande viss vård.

Klappa hans mage eller kasta honom en pipig leksak och du har själv en ny bästa vän. Shih tzuns anpassningsförmåga gör honom till en idealisk familjehund. Så länge du visar honom kärlek, ger han det tillbaka. När du kommer hem från jobbet, möts du av en svansviftande hund. Din bästa vän. Han följer dig runt huset med hängivenhet. När du sätter dig i soffan, kommer han glatt krypa upp i ditt knä. Han hare en naturlig arrogans, med sitt lilla huvud, vilket hålls högt hög och böjd svans fint draperad över ryggen, men vem kan klandra honom? Om dina förfäder bodde inne det kejserliga palatset, van vid att relaxa på en broderad sidenkudde hela dagen. Då skulle du också känna dig speciell, eller hur?

Men din shih tzu tycker verkligen att du är kungen eller drottningen i hans värld.