Shih Tzu – den heliga hunden

By Hildegard Medhurst / On

Om Hunden

Shih Tzun är oftast en glad, intelligent och charmig hund, men kan även ses som en stolt och självständig ras. När/Om man ska träna sin hund bör man komma ihåg att inte vara för sträng, då drar hunden sig undan och kan förlora sitt glada temperament.

Shih Tzu - den heliga hundenShih Tzun räknas som en hypoallergen hund, vilket betyder att den är allergivänlig, och så länge man är noga med att ta hand om dess päls så fäller den inte eller endast väldigt lite. Shih Tzu är en liten hundras med en päls som ska vara tät och lite längre. På grund av detta kan denna hunden vara känslig mot värme och trivs därför bättre inomhus, speciellt under sommaren när det är som varmast. Rasen är rätt så livlig och passar mycket bra som sällskapshund. De är vanligtvis behaglig mot gäster och kommer oftast bra överens med andra hundar och djur, bara man introducerar de först.   Rasen är generellt en frisk hund, de vanligaste hälsoproblemen som kan uppstå och som man får söka vård för är ögonproblem. Så det gäller att man är noga med att hålla hundens ögon torra och rena. Andningen kan rasen också få problem med ibland på grund av dess korta nos.

Historia – Varför rasen kallas för ”den heliga hunden”. 

Rasen Shih Tzu kommer ursprungligen från Tibet, där den användes som vakthundar i tempel och kloster. Hundrasen ansågs vara en helig hund som skyddade de olika platserna/personerna mot onda andar. Det var mest buddhister som såg hundarna som heliga, och varför de gjorde de är lite oklart. Det finns en legend som handlar om Manjusri eller Buddah av visdom, som hade en liten hund med sig, som var känd som ”lion dog”, med förmågan att förvandla sig till ett lejon. Men som sagt, det är lite oklart om hur legenden berättas och varför människor tror på den.Några av de äldsta bitarna av information om Shih Tzu hundarna kommer från olika dokument, konstföremål och målningar. Det går att hitta information från tiden så tidigt som AD 624 enligt vissa personer, som har läst det mesta som finns om rasen. Det sägs att hundarna gavs i gåva från Tibet till Kina, där man tror att den tibetanska Lhasa apso och pekingese kinesiska var uppvuxna. Den fantastiska rasen kom till Europa (Storbritannien) på 1930-talet och sedan till Sverige ett par årtionden senare.